Orgelconcert van Toon Hagen uit Zwolle

Toon Hagen_01

Op zaterdagmiddag 30 juni om 15:00 uur zal Toon Hagen uit Zwolle een orgelconcert geven.
Dit jaar is het 27 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

Hij voert het beroemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt uit.

Toon Hagen begon zijn orgelopleiding bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar behaalde hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus. Tevens studeerde hij Kerkmuziek aan genoemd conservatorium. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie. Zijn belangrijkste docenten waren Rienk Jiskoot voor orgel en Bert Matter voor improvisatie.

Als cantor-organist is hij verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Hij geeft leiding aan de Michaëlscantorij, die medewerking verleent aan de maandelijkse Michaëlsvieringen in de Grote of Sint- Michaëlskerk en aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in deze kerk.

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Link naar eigen website van Toon Hagen
Toon Hagen

Orgelconcert van Louis ten Vregelaar en Sebastiaan Haverkate als trompetist

Zilveren_Pr_Jubileum_Past_K_Smits0048

Op zaterdagmiddag 23 juni om 15:00 uur zal Louis ten Vregelaar in samenwerking met Sebastiaan Haverkate (trompetist) een orgelconcert geven.
Dit jaar is het 27 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

De verschillende instrumenten binnen de St. Lambertusbasiliek zullen een volle klank geven.
Om dit te kunnen horen en beleven wordt u allen uitgenodigd.

Louis ten Vregelaar is verbonden als organist en dirigent aan onze geloofsgemeenschap Sint Lambertusbasiliek. Hij haalde bij Gijs van Schoonhoven aan het Twents Conservatorium in Enschede zijn diploma docerend musicus. Hij vervolgde zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1998 als student van Ben van Oosten slaagde voor het examen uitvoerend musicus.

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Voices to Heaven zingt in Delden op zaterdag 16 juni

900 jaar Heilige Blasius

In het kader van het 900-jarig bestaan van de H. Blasiusparochie in Delden, dat dit jaar wordt gevierd, worden enkele concerten in de Nieuwe Blasiuskerk georganiseerd. Zaterdag 16 juni vindt een concert plaats met Deldense solisten; sopraan Ellen Bouwmeester, blokfluitiste Maaike Dessens en organist en dirigent Louis ten Vregelaar. Ook het koor Voices to Heaven verleent hieraan zijn medewerking. Er zal onder andere muziek klinken van Mozart en Mendelssohn.

Programma

 • Vivaldi – Gloria: Maaike Dessens, blokfluit – Koor, Voices to Heaven
 • Ph. Telemann, – Sonate in G, Grave, Vivace. Louis ten Vregelaar, Orgel – Maaik Dessens, Blokfluit
 • Haydn, Kyrie en Gloria, Maaike Dessens, Blokfuit – Koor, Voices to Heaven
 • A. Mozart – Laudate Dominum, Ellen Bouwmeester, Sopraan – Koor, Voices to Heaven
 • Scarlatti, – Cantate Clori mia, clori bella, Ellen Bouwmeester, Sopraan – Maaike Dessens, Blokfluit Louis ten Vregelaar, Orgel, 6.G. Ph. Telemann, Sonate in G, Cunando, Vivace, Maaike Dessens, Blokfluit – Louis ten Vregelaar, Orgel
 • Andriessen – Magna res et amor, Ellen Bouwmeester, Sopraan – Louis ten Vregelaar, Orgel
 • Meldelssohn – Hör mein Bitten, Ellen Bouwmeester, Sopraan- Koor, Voices to Heaven
 • Couperin -Le rossignol vainqueur, Maaike Dessens, Blokfluit – Louis ten Vregelaar, Orgel
 • Gjeilo, The Ground, J. Rutter
 • For the Beauty of the Earth, Arr.J. Wikeley
 • Fix You, Coldplay, Koor Voices to Heaven
 • F. Handel – Halleluja, Ellen Bouwmeester, Sopraan – Maaike Dessens, Blokfluit, Louis ten Vregelaar, Orgel – Koor, Voices to Heaven

Het concert begint om 20:00 uur en is vrij toegankelijk.

CandleNight met Nacht van Hengelo

CandleNight afbeelding 2018

Vrijdagavond 1 juni vindt tijdens de Nacht van Hengelo het evenement CandleNight plaats in de Lambertusbasiliek. Bij dit evenement kunnen bezoekers van de binnenstad een kaarsje komen opsteken in een sfeervol verlichte kerk. De Basiliek is geopend vanaf 19.30 uur. Tijdens de avond kunnen de bezoekers in- en uitlopen en is er doorlopend live muziek. Onder andere het Goorse koor In Between en het Hengelose koor Voices to Heaven zullen de avond muzikaal opluisteren. Voorgaande edities van CandleNight waren een groot succes met meer dan 2000 bezoekers per avond.

Eurovisie TV-uitzending KRO-NCRV op Eerste Pinksterdag

Logo KRO-RKK

Op Eerste Pinksterdag, zondag 20 mei om 11:00 uur staat onze St. Lambertusbasiliek voor de eerste keer internationaal in de belangstelling. Wij zullen te zien zijn via Eurovisie in de meeste landen van Europa. Dit zal wederom via de televisie door middel van een live-uitzending gebeuren.
Celebrant tijdens deze eucharistieviering is pastoor Oortman met medewerking van de koren Voices to Heaven en Schola Cantorum.

Met kinderwoorddienst en crèche in het parochiehuis.
eurovision

De omroep KRO-NCRV zal een rechtstreekse uitzending verzorgen vanuit onze Sint Lambertusbasiliek via NPO2.
Zoals niet gebruikelijk voor een televisie uitzending zal de eucharistieviering beginnen om 11:00 uur.

Om de uitzending geslaagd te laten uitkomen wordt U allen verzocht om op tijd te komen en zoveel mogelijk vooraan plaats te nemen.

Eurovisie tune

Rozenhoedje bidden in de meimaand

Maria

In de meimaand wordt op maandag tot en met vrijdag een rozenhoedje gebeden om 19:00 uur behalve op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei.

Mei is in de Katholieke Kerk de Mariamaand. De Romeinen noemden de meimaand naar de moedergodin Maia. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om mei toe te wijden aan Maria, de Moeder Gods.

Reuring in de stad op zaterdag 5 mei

Reuring in de stad_01

Na het succes van vorig jaar verandert het centrum van Hengelo op zaterdag 5 mei in een historisch stadje.

Ook de geloofsgemeenschap St. Lambertusbasiliek doet mee met de Reuring in de Stad. Wij zetten de deuren zodat iedereen de kerk kan bezichtigen. Er vrijwilligers aanwezig om eventuele vragen te stellen.

150- jaar terug in de tijd

Het is een uniek en bijzonder evenement dat Hengelo een terugblik geeft in de tijd. Zo zijn er oude kinderspelen als hinkelen, hoepelen, touwtje springen en zaklopen. Bewonder daarnaast mooie koetsen en bekijk het ringsteken. Ook zijn figuranten te bewonderen in historische kleding en kun je genieten van zang en dans uit die periode. Bekijk de oude ambachten, een verkoop op een platte wagen, een veemarkt, een boeren bruiloft en een Boeren boedelveiling. Het centrum is mooi aangekleed.

Aan het evenement doen verschillende Hengelose culturele, maatschappelijke en politieke organisaties mee.

Link reuring in de stad
Reuring in de stad

 

Dodenherdenking 4 mei 2018

logo_nationaal_comite_4_5mei

Op vrijdag 4 mei zal Nederland weer stil blijven staan bij de gevallenden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bij het Vrijheidsbeeld op Damrak in Amsterdam zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een krans leggen ter nagedachtenis van de gevallenden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Hengelo blijven wij stil staan en om 20:00 uur zal in de Sint Lambertusbasiliek de jaarlijkse Dodenherdenking zijn.

Sprekers
De heer Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, zal een welkomstwoord uitspreken. Als gastspreker vertelt veteraan Erik Paskamp n.a.v. het thema “Geef vrijheid door” over waarom en hoe wij oorlogsslachtoffers moeten gedenken en herinneren.

Muziek
De muzikale invulling wordt verzorgd door het Twents Mandoline en Gitaar Orkest o.l.v. Leo van Rutte. Met als bijzondere solist de Iraanse bariton Arash Roozbehi. Hij zingt liederen uit de Mauthausen Cyclus, gecomponeerd door Mikis Theodorakis op gedichten van Yakovos Kambanellis. Louis ten Vregelaar (orgel) verzorgt de muziek bij binnenkomst en het Wilhelmus.

Basisschoolleerlingen van SBO de Batavier en de Paus Joannesschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs van het Lyceum de Grundel dragen door henzelf gemaakte gedichten voor.

De bijeenkomst zal worden afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Beeldmeditatielezing over “Stuppacher Madonna”

Mevrouw  Jorina Vogelezang – De Ridder houdt op de eerste donderdagavond van de maand ook in het komende winterseizoen weer meditatielezingen over bijbelse en kerkelijke onderwerpen aan de hand van religieuze kunst.

Deze keer staat een wereldberoemd altaarstuk op het programma. Dit altaarstuk geldt als een hoogtepunt in het werk van de kunstenaar Matthias Grünewald (1470 – 1528). Gemaakt voor de Stiftskirche in Aschaffenburg vond dit prachtige werk zijn uiteindelijke plaatst in Maria Hemelvaart-kerk te Stuppach bij Würtzburg. We bekijken de dia’s  en betrachten de daarbij behorende Bijbelteksten. U bent van harte welkom.

Tijd: donderdag 3 mei 2018
Aanvang: 20.00 uur (na de aanbidding)
Plaats: parochiehuis St. Lambertus
Toegang: gratis