Mariavespers op zondag 18 februari om 18:00 uur

Bernadette

Op zondag 18 februari om 18:00 uur zal het Pastoraal Team samen met de parochianen de Mariavespers vieren.

De Mariavespers is deze keer ter herinnering van de derde verschijning aan Bernadette op 18 februari 1858. In totaal zijn er 18 verschijningen geweest tussen 11 februari en 16 juli 1858.

Derde verschijning
Het is heel vroeg in de morgen als Bernadette weer bij de grot knielt. Twee dames uit de stad zijn meegegaan. Zij geven haar papier en schrijfgereedschap. Bernadette gaat de grot in en vraagt: ‘Wilt U zo goed zijn Uw naam op schrift te stellen?’ Dit hebben de dames haar ingeprent. ‘Dat hoeft niet’, hoort Bernadette als antwoord. En dan de wedervraag: ‘Wilt U zo goed zijn om gedurende veertien dagen naar hier te komen? Ja. Ik beloof niet U hier in deze wereld gelukkig te maken, maar wel in de andere’. Voor het eerst heeft Bernadette de ‘welluidende en zachte’ stem gehoord. De verschijning heeft iets minder dan een half uur geduurd.

pastoraal team_01

 

 

Bedevaart Lourdes 2018

BedevaartLourdes

Van 28 april tot en met 5 mei zal De Goede Herderparochie met een eigen groep vanuit Hengelo weer deelnemen aan de bedevaart. Samen met de pastores hopen wij, net als voorgaande jaren, op een grote groep pelgrims vanuit Hengelo en omstreken! Achter in de kerk liggen deelnameformulieren.

De pelgrims ga eerst per bus naar Noord-Frankrijk en stappen dan over op de hogesnelheidstrein (TGV) richting Lourdes.

Wilt u verder informatie, dan kunt u contact opnemen met:

Mevrouw R. Keizers
Telefoon: 074-2422303
Mobiel: 06-18365403

Voor meer informatie zie onderstaande folder
Folder bedevaart Lourdes 2018

Carnaval in Hengelo op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari

Carnaval_verlicht_01

Het is weer zover want op vrijdag 9 februari is weer de verlichte carnavalsoptocht in Hengelo. Deze zal starten om 19:15 uur aan de Bankastraat.
De Hengelose Gezinscarnavalsoptocht wordt op zaterdag 10 februari voor de 41ste keer gehouden in de binnenstad van Hengelo. Dit is een optocht voor Hengeloërs, door Hengeloërs.
Zullen de twee vaders (burgervader en herder) aanwezig in gezelschap van de Stadsprins! Kom dan kijken naar de optochten.

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Historisch valt het feest rond de eerste zondagen van de vastentijd maar wordt tegenwoordig traditioneel beperkt tot slechts één (verlengd) weekend rond deze periode. Carnaval is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid waardoor het in schril contrast staat met de vasten.

De oorsprong van het woord moet waarschijnlijk gezocht worden in het Italiaanse carne levare (kerklatijn: carnem levare), het ‘opheffen/wegnemen van het vlees’. Verschillende alternatieve etymologieën zijn voorgesteld, maar zijn niet houdbaar gebleken, met name vanwege het al in de 10e tot 12e eeuw voorkomen van de Italiaanse vorm carnelevale.

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet dat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

Het ‘heidense’ carnaval werd in heel Europa gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.

Bron: Wkipedia

Inspirerende Esther Open Ochtend met Jurjen ten Brinke op woensdag 14 februari

Jurjen ten Brinke komt woensdagochtend 14 februari naar de Oude Usselerschool in Enschede. Het belooft en inspirerende ochtend te worden over het thema Groeien door te delen; over getuigen als levensstijl. Deze ochtend wordt georganiseerd door de christelijke werkgroep Esther. De toegang is gratis, wel is er een collecte voor alle kosten die er zijn. Alle vrouwen zijn welkom.

20180214 Jurjen ten BrinkeEr is koffie en thee en er zijn diverse stands. De zaal is open om 08:45 uur. Het programma begint om 09:15 uur. De ochtend zal gehouden worden in de Oude Usselerschool, Usselerschoolweg 44 in Enschede en is voor rolstoelen toegankelijk.

Jurjen ten Brinke studeerde tropisch landgebruik en theologie en is sinds 2006 actief als kerkplanter in Amsterdam-Noord, waar hij oprichter is van de multiculturele gemeente Hoop voor Noord. Verder is hij bekend als ambassadeur van Tear. In het Overijsselse Kampen is hij opgegroeid. Nu is hij getrouwd met Marijke. Samen hebben ze vier kinderen.

De ochtend wordt georganiseerd door de Christelijke Werkgroep Esther. De werkgroep organiseert al vele jaren bijeenkomsten voor vrouwen uit de regio, met als doel hen te bemoedigen in hun geloof.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.esther-enschede.nl. Ook kunt u daar de vorige bijeenkomsten terug luisteren. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer
053-430.26.27 of het e-mailadres info@esther-enschede.nl.

 

Live uitzending van St. Lambertusbasiliek was wederom een succes

Heeft u genoten van de uitzending! Naar afloop van de uitzending heeft pastoor Oortman vele complimenten mogen ontvangen van mensen uit Nederland en België.
Het koorschool Lambertus kreeg vele complimenten voor hun optreden met gezangen in het Nederlands, Engels en Latijn.
Na afloop van de viering heeft pastoor Oortman de Blasiuszegening gegeven aan alle parochianen die aanwezig waren.
Ook heeft pastoor Oortman samen met kardinaal Eyck afgelopen zaterdag 3 februari 2018 in Heilige Blasiuskerk te Delden het 900 jaar bestaan van deze kerk gevierd in Delden.

Mocht u niet naar de kerk zijn gekomen vanwege de winterse omstandigheden  dan kunt u deze uitzending terugkijken op onderstaande link.

Volgende uitzending is op Eerste Pinksterdag.

Heeft u de uitzending gemist klikt dan op onderstaande links.
Eucharistieviering 4 februari 2018
Geloofsgesprek met Marc Oortman

Beeldmeditatielezing over “De opdracht in de tempel”

kindermoord van bethlehem

Mevrouw  Jorina Vogelezang – De Ridder houdt op de eerste donderdagavond van de maand ook in het komende winterseizoen weer meditatielezingen over bijbelse en kerkelijke onderwerpen aan de hand van religieuze kunst.

De lezing staat in het teken van de periode na Kerstmis. We bekijken de laatste cyclus van het Buxtehuder- en het Grabower Altaar, te weten: “De opdracht in de tempel”, “De kindermoord te Bethlehem” en de “Vlucht naar Egypte”. Ze zijn door Meester Bertram van Minden (Minden ca. 1340 – Hamburg ca. 1414 of 1415) en zijn school geschilderd en te zien in de Kunsthalle te Hamburg.

Tijd: donderdag 1 februari 2018
Aanvang: 20.00 uur (na de aanbidding)
Plaats: parochiehuis St. Lambertus
Toegang: gratis

Actie kerkbalans met als thema “Geef voor je kerk”

Op 20 januari tot ten met 3 februari 2018 is de landelijke actie Kerkbalans weer van start. Dit is een jaarlijks terugkerende campagne waarmee leden worden gevraagd om te geven voor hun eigen plaatselijke kerk. De financiële bijdrage is bestemd voor het onderhoud, de vaste lasten en personele kosten van de Sint Lambertusbasiliek, maar ook de culturele doeleinden zoals het behoud van de muziek en de dirigent in onze kerk. Parochianen krijgen een brief hierover thuisgestuurd of deze wordt verzonden via de eerstvolgende Samenloop. Tevens zal tijdens de actieweek een kopie van de brief achter in te kerk liggen om mee te nemen.
Kerkbalans2018

TV-uitzending KRO-NCRV op zondag 4 februari

Logo KRO-RKK

Wederom in het jaar 2018 zal de KRO de wagens weer stallen rondom de St. Lambertusbasiliek om opnames te maken van de eucharistieviering door pastoor Oortman samen met onze dirigent Louis ten Vregelaar.

Op zondag  4 februari om 10:30 uur staat onze St. Lambertusbasiliek voor de eerste keer weer in de belangstelling in zowel Nederland als België uit een serie van vijf uitzendingen. Dit zal wederom via de televisie door middel van een live-uitzending gebeuren.
Celebrant tijdens deze eucharistieviering is pastoor Oortman met medewerking van de koorschool  Lambertus.
Met kinderwoorddienst en crèche in het parochiehuis.

De omroep KRO-NCRV zal een rechtstreekse uitzending verzorgen vanuit onze Sint Lambertusbasiliek via NPO2.
Zoals niet gebruikelijk voor onze geloofsgemeenschap zal de eucharistieviering om 10:30 uur beginnen in plaats van 11:00 uur.

Om de uitzending geslaagd te laten uitkomen wordt U allen verzocht om zoveel mogelijk vooraan plaats te nemen.

Noteer alvast in uw agenda, de volgende uitzendingen zijn op:

Zondag 20 mei, Eerste Pinksterdag
Zondag 19 augustus
Zondag 14 oktober
Zondag 16 december

Hulpvraag voor Baby-en Kinderkleding tijdens kinderwoorddienst St. Lambertusbasiliek


Stille krachtHet zigeunerdorpje Bant
Tijdens het verblijf van leden van de Stichting Kleine Kracht in Roemeens Moldavië hebben ze het zigeunerdorp Bant bij de grote stad Targu Mures bezocht. Wat men zag was mensonterend.
Zo’n armoede is ongekend. Mensen wonen er in krotten, of nog erger, in tenten gemaakt van plastic. En dan te bedenken dat het hier in de winter 20 tot 30 graden kan vriezen. Een pastor en zijn vrouw uit de omgeving van dit dorp hebben zich over deze zigeuners ontfermd en willen een gaarkeuken opzetten waar kinderen, waaronder veel weeskinderen, dagelijks een goede maaltijd krijgen. Ook is
er dringend behoefte aan baby- en kinderkleding.

Namens de Stichting de Kleine Kracht uit Hengelo zouden wij als werkgroep kinderwoorddienst
van de Lambertusbasiliek een oproep willen doen voor goede baby- en kinderkleding. Deze
stichting is momenteel zeer actief in het zigeunerdorpje Bant in Roemeens Moldavië. De armoede
is daar heel erg groot en er is tekort aan alles. Er is vooral behoefte aan baby- en kinderkleding.
Wat zou het mooi zijn als wij dit goede doel zouden kunnen steunen. Uit eerdere contacten en
ervaringen met deze stichting weten we dat onze spullen direct op de goede plek terecht komen.
Inleveren kan tot 15 februari bij het parochiehuis van de Lambertus.

Contactpersoon namens de werkgroep kinderwoorddienst:
Liedeke ten Vregelaar
Mobiel: 0621950258
E-mail: liedeketenvregelaar@gmail.com

Flyer
OproepBabyKinderkleding

Zigeuners gaarkeuken_1

Beeldmeditatielezing over “Christus is onze vrede”

Mevrouw  Jorina Vogelezang – De Ridder houdt op de eerste donderdagavond van de maand ook in het komende winterseizoen weer meditatielezingen over bijbelse en kerkelijke onderwerpen aan de hand van religieuze kunst.

We beginnen met het nieuwe jaar 2018 indien we Bijbelteksten lezen die ons dit jaar kunnen begeleiden.
Andreas Felger heeft daarbij prachtige aquarellen gemaakt die wij bekijken.

Tijd: donderdag 4 januari 2018
Aanvang: 20.00 uur (na de aanbidding)
Plaats: parochiehuis St. Lambertus
Toegang: gratis