Orgelconcert van Theo Jellema

Op zaterdagmiddag 10 augustus om 15:00 uur zal Theo Jellema het laatste concert geven uit een reeks concerten.
Dit jaar is het 28 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

Theo Jellema
Theo Jellema studeerde aan het Stedelijk Conservatorium van Groningen in de orgelklas van Wim van Beek. Hij behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978.
In 1981 werd hij organist van de Lutherse kerk in Leeuwarden (Van Dam-orgel, 1869). In 1986 werd hij organist van de Martinikerk in Franeker (Van Dam-orgel, 1842). Bij de restauratie van dit instrument in 1996 speelde hij een belangrijke rol. Begin 2006 werd hij organist van het hoofdorgel van de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden (van Christian Müller, 1727).
Van 1983 tot 1989 was hij docent orgel aan de conservatoria van Groningen en daarnaast die van Zwolle en Arnhem. Hij gaf een groot aantal concerten, zowel in Europese landen als in Japan, evenals meestercursussen en ‘workshops’.

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Twentse Processie Kevelear 2019

Op zaterdag 31 augustus 2019 trekken wij voor de 149e keer de Twentse Processie naar Kevelaer.
Evenals vorig jaar hopen we dat velen weer met ons mee zullen gaan om daar, in dat eenvoudige bedevaartsplaatsje, zijn of haar eigen intentie te brengen naar Maria. Samen op weg naar die ene plek, naar dat kleine kapelletje, naar Maria Consolatrix Afflictorum, de Troosteres van de Bedroefden, zoals zij in Kevelaer wordt aangeroepen. Een dag die wij biddend, vierend doorbrengen, maar ook de gezelligheid mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

We komen samen op een plek waar duizenden mensen komen en gaan, waar dank wordt gebracht, waar troost en bemoediging wordt gezocht en gevonden. Daar mogen wij in blijdschap ons geloof vieren, stil worden, vertoeven bij de Moeder van de Heer.
In Kevelaer staat Maria centraal.

En wat is er mooier om zo op die 31ste samen, jong en oud, ons geloof te vieren in dit Mariaoord Kevelaer. Wij willen u dan ook nu al graag uitnodigen om deel te nemen aan de Twentse Processie naar Kevelaer. Wij vertrekken vanuit verschillende plaatsen (Hengelo – Hengelo Noord – Borne – Hertme – Saasveld – Deurningen – Delden – Goor). We vertrekken ’s morgens tussen 07.00 uur en 08.00 uur per touringcars en zijn ’s avonds rond 22.00 uur weer terug.
Reiskosten bedragen dit jaar € 27,50 per persoon, graag bij opgave te voldoen.

Voor informatie en opgave voor deelname kunt u contact opnemen met

Secretariaat Lambertusbasiliek
Finie Blokhuis
Wemenstraat 2
7551 EX Hengelo
Telefoon: 074-2435514
In verband met zomervakantie bereikbaar van 10:00 – 12:00 uur op maandag, woensdag en vrijdag

lambertusbasiliek@gmail.com

 

Improvisatie-concert van Bert van den Brink

Op zaterdagmiddag 13 juli om 15:00 uur zal Bert van den Brink het derde concert geven uit een reeks concerten.
Dit jaar is het 28 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

Op vijfjarige leeftijd begon Van den Brink met zijn eerste pianolessen. Hij voltooide zijn studie (klassieke) muziek aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Ulhorn in 1982 cum laude. Eerst gaf hij regelmatig klassieke concerten, maar zijn hart bleek toch het meest bij de geïmproviseerde muziek te liggen, een stijl waarin hij volledig autodidact is. Hij speelt en speelde met grootheden in de jazzmuziek zoals Toots Thielemans, Chet Baker, Clare Fischer, Nat Adderley, Dee Dee Bridgewater en Lee Konitz, maar ook vele Nederlandse grootheden in de jazz zoals Cor Bakker, Hein van de Geyn, Denis Jannah, John Engels, Jules de Corte en Louis van Dijk.  Als arrangeur/producer schreef hij onder meer voor het Metropole Orkest en Paul de Leeuw. In 2007 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs. De jury was erg onder de indruk van zijn spel en betitelde dit als “direct herkenbaar, iets wat alleen de grootsten in de jazz weten te bereiken”

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Zomerrooster vanaf 2 juli

In de maanden juli en augustus geldt voor de parochie De Goede Herder en onze Geloofsgemeenschap Lambertus een zomerrooster.
Pastoor Oortman zal een aantal weken genieten van zijn welverdiende vakantie.
Het overige pastoraal team zal in toerbeurt een woord- en communieviering doen in onze basiliek.

Op de zaterdagen zullen, vanaf 12 juli en tot met 3 augustus, woord- en communievieringen worden gehouden door een vrijwilliger van St. Lambertusbasiliek. Er is dan geen gelegenheid om te biechten.

Voor de vieringen doordeweeks en woord- en communievieringen volgt onze website gedurende het zomerrooster.

Orgelconcert Louis ten Vregelaar met Johannette Zomer (sopraan) met medewerking van Voices to Heaven

Op zaterdagmiddag 29 juni om 15:00 uur zal Louis ten Vregelaar in samenwerking met Johanette Zomer (sopraan) en met het Koor Voices to Heaven het eerste concert geven uit een reeks concerten.
Dit jaar is het 28 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

Louis ten Vregelaar
Louis ten Vregelaar is verbonden als organist en dirigent aan onze geloofsgemeenschap Sint Lambertusbasiliek. Hij haalde bij Gijs van Schoonhoven aan het Twents Conservatorium in Enschede zijn diploma docerend musicus. Hij vervolgde zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1998 als student van Ben van Oosten slaagde voor het examen uitvoerend musicus.

Johannette Zomer
De Nederlandse sopraan Johannette Zomer begon in 1990 haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).
Zij maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996 toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s ‘Don Carlo’. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’).

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Eerste Heilige Communieviering op zondag 23 juni

Nog een paar nachtjes slapen en dan op zondag 23 juni zullen de communicantjes voor het eerst hun hostie ontvangen. Afgelopen schooljaar zijn de jongens en meisjes voorbereid voor de Eerste Heilige Communie.
Welke ouder weet nog als de dag van gisteren hun Eerste Heilige Communie. Samen met jouw ouders naar de kerk en dan uit de handen van de priester de hostie mogen ontvangen. Samen naar huis waar de familie langskomt met de cadeautjes.

Zondag 23 juni om 11:00 uur zal tijdens de eucharistie in de St. Lambertusbasiliek door pastoor Oortman en mevrouw Zoet (pastoraal werker) met medewerking van koorschool Lambertus onder leiding van Louis ten Vregelaar zullen de kinderen hun eerste communie ontvangen.

 

Amusing Hengelo

Op zaterdag 8 juni zal er de 14de Korenfestival Amusing Hengelo in de binnenstad zijn. Op verschillende podia’s zullen de stembanden luiden. Ook in de basiliek zullen er optredens zijn.

Het programma is inmiddels gereed en het programma in de Lambertusbasiliek is als volgt:

Podium 14 – Lambertusbasiliek, Enschedesestraat
13:30 – 14:00 Voices to Heaven Religieus Hengelo
14:00 – 14:30 Christelijk Mannenkoor Hengelo Religieus Hengelo
15:00 – 15:30 Venrays Mannen Koor Folk / Wereldmuziek Venray
15:30 – 16:00 Koorschool Lambertus Religieus HENGELO OV
16:00 – 16:30 Opus’94 Klassiek Hengelo
16:30 – 17:00 Prevoices Pop / Rock IJselmuiden

Het koor Voices to Heaven is ook dit jaar weer aanwezig en de koorschool Lambertus allebei onder leiding van Louis ten Vregelaar.